ÖVRIGT

VAD ÄR RADIOSTYRD BILSPORT

Radiostyrd Bilsport är bilsportgrenen att växa med, oavsett om man är sju eller sjuttiosju år. Bilarna är små skalaenliga bilar med förare vid sidan av.

 

Radiostyrd Bilsport (RB) är en gren inom SBF som sysslar med radiostyrda bilar på bana (arena). Man delar in RB i klasser beroende på bilarnas storlek i förhållande till bilar i naturlig storlek och på vilket sätt bilarna drivs fram.

 

Vad är det för bil som gäller i Furulund RCK?

Utomhus på sommaren: 1:8 nitro och el buggy, 1:10 buggy,1:10 Short Cours eller 1:10 Truggy. I klubbstugan kör vi också Mini-Z.

 

Inomhus på vinter: 1:10 Elbuggy 2wd eller 4wd.

 

Har du fler frågor eller är osäker? Kom gärna förbi på organiserade träningar eller mejla styrelsen@frck.se så hjälper vi dig gärna!

 

Vad ska jag köpa för märke?

Kolla med den klubb som du avser köra mest på! Det märke som är mest representerat på klubben är det märke du bör gå på, eftersom det sannolikt finns mycket erfarenheter kring just det märket. Köp inte första möjliga billiga bil på nätet. Det billigaste i längden blir om man köper kvalitetsmärken! Då finns reservdelar och en garanti på att delar finns en lång tid framöver. För bilen kommer att gå sönder förr eller senare. 

Vår lokala hobby butik: MicroRacing.se

 

Är det en dyr sport?

Det kan vara hur dyrt som helst eller hyfsat överkomligt! Man måste inte ha alla extra delar som proffsförarna utrustar sina bilar med! Det går alldeles utmärkt att bli duktig och ha kul med originalbilen! Men visst....du kommer snabbt bli sugen att köpa till de där extraprylarna i aluminium som skiner så fint på alla andras bilar.

 

Du behöver mer än bara bilen innan du kan köra! Nedan följer en lista:

- Batterier

- Batteriladdare

- Radio för att kunna styra bilen

- Om du inte köpte en komplett bil, så behövs elektronik

- Däck

- Laddpåse (för brandsäkerhet)

- Mekmatta. Det går lika bra med en handduk!

- Verktyg

- Bränsle


Jag har bil och allt! Vad gör jag nu?

Bli medlem hos en klubb i närheten av dig! Då har du fullt stöd! Kanske du tänker börja tävla i framtiden? Sök medlemskap här!

 

Följande gäller på banan:
- Anmäl dig till banvärd innan du gör något annat. Medlemskap inkl köravgift eller trackfee gäller!

- Kör i rätt riktning. Om du är ensam på banan och är osäker: Fråga!!

- Håll dig inom banmarkeringarna (så gott det går)

- Släpp förbi snabbare bilar

- Stanna aldrig mitt i spåret, utan åk åt sidan om du behöver stanna!

- Om du oavsiktligt råkat hamna mitt i spår och inte kommer därifrån säg snabbt till övriga förare att du ligger i vägen! Exempelvis "Bil på rakan!!" om du råkar ligga mitt på raksträckan. Det kommer att spara många reservdelar och sura miner om du lyckas förhindra krockar.

- Om du behöver ut och vända din bil (om den ligger på taket), se till att göra detta utan att skymma sikten för andra. Kolla också var andra bilar är innan du kliver ut på banan! OBS. Sport skor obligatoriska!

- Vårda ditt språkbruk på förarställningen. Man blir frustrerad och förbannad ibland! Var ett föredöme! Om någon råkar köra på din bil.....shit happens!

 

Vad gäller på banområde?

Håll rent! Plocka undan efter dig! Var trevlig! Upptäcker du en säkerhetsrisk eller fara av något slag...handla!! Säg till banvärden om du upptäcker något konstigt.

 

Ingen körning i depå! Inget spring och lek på banan! En säkerhetsaspekt!